Yazidier tar hjälp till Irak i egna händer

04.11.2014 18:11

Omvärldens stöd till terrorgruppen Isis offer i norra Irak når inte rätt händer. Det menar yazidiern Halbast al-Sheik som nu skickat pengar och medicin med sin kusin som åkt ner.0

 

Jihadistgruppen Isis förtryck och förföljelse av religiösa minoriteter i Irak fortsätter. Halbast al-Sheik som själv är yazidier och jobbar i Trollhättan är kritisk till att omvärldens stöd och bistånd inte når fram, därför har familjen nu tagit saken i egna händer.

– Tyvärr har vi yazidier behövt ta saken i egna händer och skickar pengar och medicin med vänner och släktingar som åker ner dit. Omvärldens hjälp hamnar i fel händer. Skickar man pengar kommer det till regeringen eller till tjänstemän - det är så korrupt.

Enligt Halbast al-Sheik så är problemet inte bara att hjälpen inte når fram, utan att media får det att låta som att den gör det, något hans kusin på plats kan vittna om.

– Han vet hur det är, han har medelat att det medierna visar inte stämmer. Media rapporterar att många har fått hjälp men det är inte sant. Det kanske bara är fem procent som har fått hjälp. Många barn har dött och många kvinnor rövas bort.

Istället för att bara skicka pengar och stöd som inte når fram så tycker Halbast al-Sheik att omvärlden borde förbereda sig för det som han menar är den enda tänkbara lösningen nu – en massevakuering.

– Det jag kan be Sverige och omvärlden om är att öppna sina armar. Där nere kommer det inte att gå, det är redan försent. Jag tror inte att någon av de 700 000 yazidier som bor där nere vill leva kvar där.