Tusentals yazidier kom till Syrien

23.10.2014 16:29

Tusentals yazidier kom till Syrien

Tusentals yazidier har lyckats ta sig från Sinjarbergen i Irak – dit de flytt Islamiska staten (IS) – till  enklav i Syrien.

USA lovar att rädda dem som är kvar i bergen, samtidigt som man bombar nya IS-mål.

  •  
 

Den svenske frilansjournalisten Joakim Medin befinner sig i  norra Syrien, nära gränsen till Irak. På lördagen såg han tusentals utmattade yazidier komma i fordon som lokalbefolkningen  i Syrien ordnat. Människorna hade lyckats lämna Sinjarbergen i norra Irak, dit de flytt för omkring en vecka sedan undan de fruktade jihadisterna. De har lidit svår brist på mat och vatten i det karga bergsområde utan träd som ger skugga i hettan.

”Skriker efter vatten”

– Det har rasat ut människor från lastbilssläp. Många skriker efter kakor och vatten. Människor kommer barfota, uttorkade och utsvultna, säger Joakim Medin till TT, och berättar att frivilliga samlat ihop vatten, kex och lite mat att ge till flyktingarna.

– De har varit utan mat i fem–sex dagar. De hade fått lite vatten som amerikanska flygplan släppt ned, men vattenflaskorna har ofta spruckit när de landat på marken och människor har fått skrapa ihop vad de har kunnat för att dricka.

Joakim Medin har sett allt ifrån ett fyra dagar gammalt spädbarn till åldringar ta sig in i Syrien. Många, även barn, har dött under vandringen.

Brutala övergrepp

– En del berättar om hemska upplevelser. En man sade att han sett tio män hackas i småbitar av jihadister. Andra berättar att IS-män ställt upp folk i rader och mejat ner dem med maskingevär. Offren var yazidier från Sinjar och byar i närheten.

Organisationen International Rescue Committee (IRC) utlovade på lördagen katastrofhjälp till omkring 4 000 yazidier som tagit sig in i Syrien. Samtidigt matbombade USA för tredje gången de nödställda i Sinjarbergen. USA:s president Barack Obama lovade också att USA ska hjälpa till att rädda de tusentals nödställda som är fast i bergen.

– Vi är amerikaner. Vi agerar. Vi leder, sade Obama.

Storbritannien och Frankrike har lovat hjälpa till med det humanitära arbetet. Redan på lördagen skickade britterna flygplan med tält, presenningar, solcellslampor och dricksvatten. Och på söndagsmorgo nen reste Frankrikes utrikesminister till Irak för att träffa irakiska och kurdiska ledare.

"Tiden rinner ut"

Den irakiska parlamentsledamoten Vian Dakhil – själv yazidier – varnar för att tiden håller på att rinna ut för flyktingarna på berget.

– Vi har en eller två dagar kvar att hjälpa de här människorna. Därefter kommer de att börja dö i mängder, säger hon.

På lördagskvällen genomförde USA också fyra nya flygangrepp mot pansarfordon och andra mål som tillhör IS i norra Irak, enligt amerikanska militärkällor.

Flera pansarfordon ska ha träffats nära staden Sinjar, där de använts för att attackera civila yazidier.

FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon vädjade på lördagen till irakierna att bilda en regering med representanter från olika delar av samhället för att politiskt kunna möta hotet från jihadisterna. Obama har riktat samma uppmaning till Bagdad.