Nioåring gravid efter IS-våldtäkter – riskerar livet.

25.07.2015 17:25

En nioåring har våldtagits av tio militanta män från terrorgruppen Islamiska staten, enligt hjälparbetare. Flickan riskerar att dö – men hon är bara en av tusentals flickor och kvinnor som kidnappats som sexslavar av terroristerna.

 

 

– Den här flickan är så ung att hon kan dö om hon föder barn. Kejsarsnitt skulle också vara farligt. Övergreppen som hon har tvingats genomlida har traumatiserat henne både mentalt och fysiskt, säger kanadensiska hjälparbetaren Yousif Daoud till Toronto Star

Förra sommaren kidnappade Islamiska staten tusentals yazidiska filckor och kvinnor i irakiska Kurdistan. Fångarna har våldtagits, torterats, tvångsgifts bort och förslavats, enligt uppgift från bland annat hjälporganisationer.

 

Nu, åtta månader senare, har några hundra flytt eller släppts och hamnat i läger där de kan bli omhändertagna. Uppskattningsvis fyratusen flickor och kvinnor är fortsatt kvar i terroristernas våld. Fångarna används bland annat som fysisk belöning för män som ställer upp som självmordsbombare eller krigare vid fronten.

Den unga flickan delar öde med ungefär tvåhundra andra. Den yazidiska minoriteten värdesätter kyskhet och ”heder” så högt att hjälarbetare oroar sig för hur de gravida flickorna och kvinnorna ska bemötas om de skickas hem. Situationen är så känslig att Daoud talar med pressen under fingerat namn.

– Jag vet inte vad för framtid de här barnen skulle gå till mötes. Flickorna och kvinnorna vill inte ha dem – de har genomlidit så mycket de bara vill glömma. Om de är gifta och gravida kommer deras män inte vilja ha dem tillbaka och det är helt klart att barnen aldrig skulle bli accepterade, säger han.