På fredagseftermiddagen hade en mikrofon och ett par högtalare ställts upp utanför stadsbiblioteket i Norrköping framför ett 80-tal personer med flaggor och banderoller i händerna. Flera personer hade tårar i ögonen och på ett vitt skynke syntes texten "Stoppa Isis mot Yezidier".

– Vi är här för att uppmana mänskligheten att göra någonting åt situationen i Mellanöstern. Vi vill uppmärksamma världen på att barn och gamla dör på grund av Isis, säger Galawish Yousefi som stod i publiken på demonstrationen under fredagen.

Hon syftar på den islamistiska terrorgruppen Isis, eller IS, som just nu försöker få makt i Mellanöstern. Gruppen har redan tagit över områden i norra Irak, Syrien och Libanon. På fredagen gav USA:s president Barack Obama tillåtelse för amerikanska trupper att attackera extremgruppen med stridsflyg.

Det kritiska läge som just nu pågår i området är anledningen till att bland andra Yezidiska föreningen i Norrköping på fredagen kände sig tvungna att agera.

– Jag kan bara beskriva Isis som odjur. De är människohatare. Den senaste tiden har det varit mycket fokus på konflikten mellan Israel och Palestina och då har situationen i Mellanöstern glömts bort lite, säger Dotmir Naze, en av talarna under demonstrationen.

Religionen Yezidism är en minoritet i Mellanöstern och ett mål som Isis vill utrota. Dotmir Naze beskriver situationen där som helt fruktansvärd. Hon berättar om kvinnor och barn som våldtas och mördas för att de vägrar konvertera till islam.

– Jag tror att en sådan här demonstration kan få många att öppna upp ögonen för det här problemet. Att göra sin röst hörd för politikerna i Norrköping och i Sverige och inte minst för FN och hela Europa är viktigt och kan innebära att våra bröder och systrar får hjälp.