Islamisternas krav: Konvertera eller dö

30.10.2014 09:36
Startsidan / Nyheter

Islamisternas krav: Konvertera eller dö

Situationen förvärras för Iraks kristna

Byt religion, betala böter eller dö.

Det är ett ultimatum till de kristna i den irakiska staden Mosul.

Bakom kravet står extremistgruppen Islamiska staten, Under tisdagen fördömde FN:s säkerhetsråd förföljelsen av Iraks kristna befolkning.

Den extremistiska sunnimuslimska gruppen IS, tidigare kallad ISIS, har sedan i mitten på juni kontrollerat Iraks näst största stad Mosul. Greppet om Mosul har hårdnat och under helgen fick kristna i området ett ultimatum: att konvertera till islam, betala böter eller möta döden, skriverCNN.

"Tömt på kristna"

Tusentals kristna har tvingats fly området, uppger Al-Jazeera. Familjer lämnade staden, många utan packning bara försedda med kläderna de hade på sig, skriver CNN.

Några har flytt till den kurdkontrollerade regionen Erbil i norra Irak och den kristna staden Qaraqosh, som ligger sydöst om Mosul.

– För första gången i historien är Mosul nu tömt på kristna, sa den kristne patriarken i ett uttalande.

Några stannar kvar

Yatron Zaya Shmuel är en av de kristna i Mosul som sökt skydd i staden Duhok i norra Irak. För Sveriges Radio berättar han att några bekanta har bestämt sig för att betala skatten för de kristna, för att stanna kvar och vakta familjens ägodelar.

– Av de 35 000 kristna som beräknas ha funnits i Mosul i juni, finns nu väldigt få kvar, säger han.

Sedan IS tog över Mosul har de kristna fått sina hem spraymålade med bokstaven N, som i nasarah. Det är den muslimska benämningen på kristna.

Kyrkor och kloster har attackerats.

Boende i Mosul har vittnat om att folk redan tagit över kyrkor och hem från de som nyss flytt, skriver Al-Jazeera.