FN: Barn korsfästs och begravs levande

10.02.2015 10:42

Islamiska staten, IS, dödar, våldtar och torterar systematiskt barn i Irak. Det framkommer i en rapport från FN:s barnrättskommitté. Experterna bakom rapporten uppmanar regeringsstyrkor att göra mer för att skydda minoritetsgrupper i landet.

Det handlar om massavrättningar och halshuggningar, om barn som korsfästs och om dem som begravts levande. Framförallt är det barn från minoritetsgrupper, ofta kristna och yazidier, som utsätts för tortyr och avrättningar. Men även sunni- och shiamuslimska barn drabbas skriver FN:s barnrättskommitté i rapporten som släpptes i går.

De 18 oberoende experterna bakom rapporten konstaterar att IS har gjort sig skyldigt till systematiskt sexuellt våld, som innefattar kidnappningar och slaveri. Kommittén uppmanar irakiska myndigheter att vidta alla nödvändiga medel för att rädda barnen som kidnappats av den sunnimuslimska terrororganisationen och att åtala de skyldiga.

– Vi är djupt oroade för morden och tortyren av dessa barn, säger en av experterna, österriska domaren Renate Winter, till Reuters.

Utvecklingsstörda används i krigföringen

Rapporten tar också upp hur barn allt oftare används i krigföringen, bland annat som självmordsbombare, bombtillverkare eller som mänskliga sköldar vid flygattacker. Särskilt är det barn med någon typ av utvecklingsstörning som använts.

– Antagligen har de inte ens förstått vad det handlar om, säger Winter till Reuters.

Henrik Halvardsson, som jobbar för Rädda Barnen i Erbil, Irak, berättar för SVT Nyheter att han varje dag får bekräftat på hur barn drabbas av IS krigsföring.

– Vi hör historier dagligen. Jag var i ett flyktingläger i dag och pratade med föräldrar vars barn, tre och fyra år gamla, mördades av IS framför föräldrarnas ögon.

”Ett avskyvärt sätt”

Men många historier berättas aldrig. Barn med allvarliga trauman som fått hjälp väljer ofta att inte prata, berättar Henrik Halvardsson.

– I vårt arbete kan vi hjälpa dem att leka och måla och få vara barn igen. Då kommer det fram. Jag vet inte hur många teckningar av 4-5-åringar jag sett som föreställer stridsfordon, k-psitar och gravstenar.

Vad vill IS uppnå med att rikta in sig på barn?

– Man vill väl statuera exempel, vem som har kontroll och makt. Man gör det på ett avskyvärt sätt när man använder barn på så många olika sätt som man gör.

BARNRÄTTSKOMMITTÉ

FN:s kommitté för barnets rättigheter är en internationell kommitté som har till uppgift att övervaka att barnkonventionen respekteras i de länder som ratificerat den.