Gårdagens manifestation samlade både Norrköpingsbor och tillresta från övriga Östergötland och Sörmland.
– Vi är ungefär 25 familjer eller kanske 100 jezidier som bor i Norrköping, säger Ali Mustoi från jezidiska föreningen i Norrköping, som stod bakom demonstrationen.
– Några kom till Sverige för 3–4 år sedan, medan andra varit här i 15 år, berättar Mariam Mandekov, 17 år, som själv bor i Vingåker.
Med början den 3 augusti förra året genomförde terrorgruppen IS flera massakrer mot civila i provinsen Sinjar i norra Irak, där jezidierna har sitt ursprung. Hundratals jezidiska män och pojkar dödades, en del bara tolv år gamla. Hundratals kvinnor och flickor fördes bort till IS-kontrollerade områden där de utsattes för påtvingade äktenskap och sexuella övergrepp. Några såldes också som slavar, enligt Amnestys årsrapport för 2014.
I flera städer i Sverige och också i Tyskland och andra länder uppmärksammades händelserna på årsdagen.
I Norrköping samlades deltagarna vid Centralstationen för att sedan tåga med plakat upp mot Tyska torget. Där blev det tal och musik.
På marken hade man också ställt ut värmeljus som bildade formen av provinsen Sinjar.
– IS försöker sudda ut ett folk med en mer än sjutusenårig historia. 20 000 jezidier har dödats av IS, fem tusen är gisslan hos IS och tre tusen är spårlöst försvunna. 600 000 befinner sig i flyktingläger där 5-6 dör varje dag av svält och sjukdomar, sa Mariam Mandekov i sitt tal.
– Vi har samlats för att minnas och försöka förstå varför, sa Peter Butros (V), kommunfullmäktigeledamot i Norrköping, som var en av talarna.
Han lyfte också fram de folkliga försvarsstyrkor som kom till jezidiernas hjälp undan IS, och att samma grupper i dag angrips av Turkiet.
– Vi vill att Turkiet slutar bomba de här grupperna och att de slutar med sitt indirekta stöd till IS, sa han.
Målet med manifestationen var att väcka uppmärksamhet kring jezidiernas situation, men också att få regeringen att agera.
– Det har gått ett år och ingen har gjort särskilt mycket. Vi vill att Sveriges regering erkänner händelserna den 3 augusti förra året som ett folkmord och att de tar IS på större allvar, säger Mariam Mandekov, vars ättlingar flydde från Sinjar 1915 i det som jezidierna räknar som det 73:e folkmordet.
– Många av oss har inte så många släktingar kvar där nu, men hjärtat blöder ju för vårt folk.